Lato to czas, kiedy pragniemy wyglądać rewelacyjnie. Chcemy pochwalić się opaloną skórą, zgrabną sylwetką i świetną kondycją. Tymczasem wystarczy przespacerować się po nadmorskiej plaży, by zauważyć, że nawet zadbane osoby, wcale nie wyglądają zdrowo. Reżim pokarmowy to jedno, ale zachowanie dobrego stanu zdrowia – drugie. Przed i w czasie wakacji stosujemy głównie diety odchudzające, które pozbawiają nas składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Cóż z tego, że wyglądamy szczupło, kiedy nasza skóra jest sucha i pozbawiona elastyczności? Dobra dieta na lato, powinna zatem nie tylko zadbać o sylwetkę, ale i o zdrowie całego organizmu.
A oto główne założenia, których powinniśmy się trzymać podczas komponowania wakacyjnego jadłospisu:
- Jedzmy nieprzetworzone warzywa i owoce, gdyż surowe zawierają najwięcej witamin, soli mineralnych, błonnika i antyoksydantów. Dzięki nim zachowamy prawidłową wagę i młody wygląd
- Pamiętajmy o regularnym nawadnianiu, pijmy 2-3litry płynów na dzień (wody mineralnej i naturalnych soków owocowych), dzięki temu nasza skóra będzie elastyczna i jędrna
- Potrawy smażone zastąpmy gotowanymi, duszonymi na parze i pieczonymi w folii, które zawierają więcej wartości odżywczych i są lekkostrawne
- Wybierajmy zdrowsze, chude mięso (cielęcina, kurczak) i ryby
- Jedzmy węglowodany złożone (pieczywo z pełnego przemiału, pełnoziarniste makarony i kasze) , które dostarczą organizmowi stopniowo uwalnianą energię
- Nie zapominajmy o tłuszczach nienasyconych, które są profilaktyką chorób krążenia i pozytywnie wpływają na wygląd skóry
Istnieje też kilka letnich owoców, które nie dość, że wspaniale smakują to także wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Oto kilka przykładów.
- Brzoskwinie – słodziutki owoce, które nadają się fantastycznie na przekąskę. Warto je wziąć do pracy. Zawierają dużą ilość antyoksydantów i witamin C i A, które działają korzystnie na skórę. Zawierają również błonnik i potas. Działają również pozytywnie na skórę głowy , zapobiegają wypadaniu włosów. Są również afrodyzjakiem. Można je dodać do jogurtu naturalnego, do sałatki, także dobrze smakują z grilla.
- Jagody – są bardzo bogate w minerały, w witaminy, antyoksydanty, szczególnie bogate w witaminy C i K. Pomagają zwalczyć różne choroby i mają bardzo niski indeks glikemiczny. Zwiększają one także wydolność mózgu i poprawiają pamięć. Można je bez obaw zamrażać – nie stracą swoich właściwości.
- Czereśnie – pomagają zwalczyć bóle, zapalenie stawów, pomagają także w zapobieganiu raka. Zawierają także melatoninę, która jest antyoksydantem, który pomaga lepiej spać. Pomocne są także w bólach migrenowych.
Zwykle sama dieta nie wystarczy, by czuć się i wyglądać świetnie. Uzupełnieniem zdrowego odżywiania jest regularna aktywność fizyczna, dzięki której utrzymamy nasze ciało w dobrej kondycji. W sam raz na lato.