Lecznicze zioła i rośliny

close view on fresh herbs bunch
 

Z leczniczej mocy ziół i roślin korzystały głównie nasze prababki i babki. Obecnie bardziej ufamy chemicznym farmaceutykom. Tymczasem wiele roślin mogłoby zagościć na stałe w domowej apteczce! Jeśli i ty cenisz naturalne leki, sprawdź, co przygotowała dla ciebie łąka:

  • Głóg: Preparaty z głogu wzmacniają serce, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i przeciwdziałają miażdżycy. Zawarte w głogu flawonoidy należą do silnych antyoksydantów, zapobiegających powstawaniu wolnych rodników.
  • Kwiaty lipy: Są pomocne w leczeniu schorzeń układu oddechowego: przeziębienia, grypy, kaszlu, anginy, zapalenia oskrzeli, gardła i krtani. To cenne źródło flawonoidów, garbników i witamin C i PP.
  • Rumianek: Działa antyseptycznie i bakteriobójczo. Przydaje się w okresie przeziębień i grypy, bowiem obniża gorączkę, pomaga w bólu gardła i kaszlu.
  • Czarna jagoda (borówka): Jest stosowana jako środek przeciwko biegunce. Ponadto wykazuje działanie moczopędne, bakteriobójcze, ściągające i przeciwzapalne. Obniża też poziom cukru we krwi.
  • Rokitnik: Jest źródłem witaminy C, obniża ciśnienie krwi. Jest pomocny w leczeniu gorączki pochodzenia bakteryjnego i wirusowego, a także w terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz w biegunkach. Stosowany jest też jako okład na oparzenia i odleżyny.
  • Tarnina: Owoce są stosowane przy biegunkach i bakteryjnych stanach nieżytowych jelit. A kwiaty ułatwiają pozbycie się z organizmu toksycznych produktów przemiany materii, działają też przeczyszczająco.
  • Lawenda: Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a także reguluje trawienie. Wykazuje działanie antybakteryjne i moczopędne, a także przeciwgrzybiczne. Jest stosowana jako środek łagodnie uspokajający.
  • Tymianek: Reguluje procesy trawienia, poza tym działa rozkurczowo, wykrztuśnie, napotnie i antybakteryjnie. Jest pomocny w leczeniu przeziębienia i kaszlu, a także schorzeń układu pokarmowego.
  • Koper pospolity: Dzięki działaniu wiatropędnym i przeciwskurczowym, jest stosowany w leczeniu wzdęć, zaparć i zaburzeń trawienia.
Kategorie
BadaniaGotowanie

Dziennikarz niezależny. Autor reportaży, wywiadów, komentarzy i analiz z zakresu porad. Prowadzący i wydawca codziennego serwisu informacyjnego KopalniaPorad Doświadczenia nabierał w Onet.pl i TVS, dla której komentował porady życiowe Absolwent amerykanistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Rodowity Ślązak, fan motoryzacji, starych samochodów i rock n' rolla.
Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

*

*

POLECAMY RÓWNIEŻ PORADY

  • Dlaczego twoja wątroba nie lubi fruktozy?

     O wątrobie przypominamy sobie wtedy, gdy zaczyna niedomagać. Choć nie jest unerwiona i nie boli, ucisk i dyskomfort pod żebrami to dolegliwości, których lepiej nie lekceważyć. To znak, że...
  • Co musisz wiedzieć o lekach homeopatycznych

     Ludzie od zawsze interesowali się alternatywnymi metodami leczenia. Gdy medycyna konwencjonalna zawodzi, chwytamy się każdej deski ratunku, od ziół po tradycyjne zabiegi z Dalekiego Wschodu. Jedną z popularnych i...
  • Zasady zdrowego odżywiania

     Właściwy sposób odżywiania ma kluczowy wpływ na zdrowie, sprawność fizyczną i umysłową. Nieprawidłowe żywienie powoduje zaburzenia procesów wzrastania u dzieci i biologicznych procesów życiowych, a także jest powodem różnego...
  • Kiedy powinniśmy iść do okulisty?

     Powodem wizyty u okulisty najczęściej bywa okresowa kontrola oczu, dobór okularów lub dolegliwości ze strony narządu wzroku. Najlepiej iść do okulisty jak najwcześniej, gdy tylko zauważymy, że gorzej widzimy....