Zasady zdrowego odżywiania

 

Właściwy sposób odżywiania ma kluczowy wpływ na zdrowie, sprawność fizyczną i umysłową. Nieprawidłowe żywienie powoduje zaburzenia procesów wzrastania u dzieci i biologicznych procesów życiowych, a także jest powodem różnego rodzaju schorzeń.

Nigdy nie rezygnuj ze śniadania. Organizm zużywa energie nawet podczas snu, dlatego musisz ją uzupełnić rano. Zdrowe śniadanie usuwa uczucie osłabienia i ospałość, poprawia koncentrację i ułatwia pracę.

Jeżeli na zębach pozostają resztki jedzenia, powstają ubytki. Starannie czyść zęby szczoteczką dwa razy dziennie, a bezwzględnie przed snem. Zmieniaj szczoteczkę co 3 miesiące. Staraj się odwiedzać dentystę dwa razy w roku. Pamiętaj, ze słodkie pokarmy i płyny są szkodliwe dla zębów.

  1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez jedzenia między posiłkami.
  2. Pij płyny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.
  3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm.
  4. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu.
  5. Spożywaj produkty nieprzetworzone.
  6. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.
  7. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej 2 godziny przed nocnym spoczynkiem.
  8. Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym.
  9. Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny.
  10. Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie.
  11. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty.
  12. Ograniczaj ilość spożywanej białej mąki.
  13. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru.
  14. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego.
  15. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu

Zaburzenia w odżywianiu się mogą być objawem poważnych chorób, których podłożem są z kolei zaburzenia emocjonalne. Dziewczęta cierpiące na jadłowstręt (anoreksja), jedzą bardzo mało – po prostu się godzą. U podłoża tej choroby jest obawa przed utyciem. Bulimia z kolei – to żarłoczność. Chora najpierw zjada nieprawdopodobną ilość pokarmów, a potem wywołuje wymioty. Obie choroby wymagają leczenia.

Picie mleka wydłuża życie Powszechnie wiadomo, że spożycie nabiału sprzyja zdrowiu kości. Dzieje się tak dlatego, że mleko i jego przetwory mają dużo wapnia. Jak udowodniono, ich jedzenie ma także korzystny wpływ na przebieg chronicznych chorób. Jeśli pijesz regularnie mleko, ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca lub udaru zmniejsza się nawet o 15-20 procent.

Kategorie
Dania główneDesery i ciastaDieta i odżywianieGotowanieGrillowanieKolacjaPrzystawkiSałatkiŚniadanieZdrowa żywnośćZupy

Dziennikarz niezależny. Autor reportaży, wywiadów, komentarzy i analiz z zakresu porad. Prowadzący i wydawca codziennego serwisu informacyjnego KopalniaPorad Doświadczenia nabierał w Onet.pl i TVS, dla której komentował porady życiowe Absolwent amerykanistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Rodowity Ślązak, fan motoryzacji, starych samochodów i rock n' rolla.
Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

*

*

POLECAMY RÓWNIEŻ PORADY

  • Dobroczynne działanie oleju lnianego

     Jeśli jesteś fanką naturalnych wspomagaczy zdrowia i urody, z pewnością zainteresuje cię olej lniany. Ten produkt spożywczy o złocistej barwie powstaje z tłoczonych na zimno nasion lnu. Dzięki stosunkowo...
  • Dlaczego twoja wątroba nie lubi fruktozy?

     O wątrobie przypominamy sobie wtedy, gdy zaczyna niedomagać. Choć nie jest unerwiona i nie boli, ucisk i dyskomfort pod żebrami to dolegliwości, których lepiej nie lekceważyć. To znak, że...
  • 10 sposobów na płaski brzuch

     Płaski brzuch nie jest kwestią wyłącznie modnego wyglądu. Jest też oznaką zdrowia, dbania o siebie i panowania nad tym, co jemy. O ile nie jesteśmy w ciąży, okrągły brzuszek...
  • 10 sposobów na cellulit

     O cellulicie powiedziano już chyba wszystko. Powstały na jego temat niezliczone tony magazynów kobiecych, programów poradnikowych i książek. Niestety, ten problem wciąż dotyka większości kobiet. Z zupełnie nieapetyczną skórką...