Właściwy sposób odżywiania ma kluczowy wpływ na zdrowie, sprawność fizyczną i umysłową. Nieprawidłowe żywienie powoduje zaburzenia procesów wzrastania u dzieci i biologicznych procesów życiowych, a także jest powodem różnego rodzaju schorzeń.
Nigdy nie rezygnuj ze śniadania. Organizm zużywa energie nawet podczas snu, dlatego musisz ją uzupełnić rano. Zdrowe śniadanie usuwa uczucie osłabienia i ospałość, poprawia koncentrację i ułatwia pracę.
Jeżeli na zębach pozostają resztki jedzenia, powstają ubytki. Starannie czyść zęby szczoteczką dwa razy dziennie, a bezwzględnie przed snem. Zmieniaj szczoteczkę co 3 miesiące. Staraj się odwiedzać dentystę dwa razy w roku. Pamiętaj, ze słodkie pokarmy i płyny są szkodliwe dla zębów.
- Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez jedzenia między posiłkami.
- Pij płyny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku.
- Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm.
- Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu.
- Spożywaj produkty nieprzetworzone.
- Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.
- Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej 2 godziny przed nocnym spoczynkiem.
- Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym.
- Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny.
- Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie.
- Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty.
- Ograniczaj ilość spożywanej białej mąki.
- Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru.
- Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego.
- Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu
Zaburzenia w odżywianiu się mogą być objawem poważnych chorób, których podłożem są z kolei zaburzenia emocjonalne. Dziewczęta cierpiące na jadłowstręt (anoreksja), jedzą bardzo mało – po prostu się godzą. U podłoża tej choroby jest obawa przed utyciem. Bulimia z kolei – to żarłoczność. Chora najpierw zjada nieprawdopodobną ilość pokarmów, a potem wywołuje wymioty. Obie choroby wymagają leczenia.
Picie mleka wydłuża życie Powszechnie wiadomo, że spożycie nabiału sprzyja zdrowiu kości. Dzieje się tak dlatego, że mleko i jego przetwory mają dużo wapnia. Jak udowodniono, ich jedzenie ma także korzystny wpływ na przebieg chronicznych chorób. Jeśli pijesz regularnie mleko, ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca lub udaru zmniejsza się nawet o 15-20 procent.